Sastojci:
Sirup:
250 ml vode
600 g šećera
sok od 2 limuna
5-6 krišaka limuna
12 kora za baklavu
4 jajeta
300 g šećera
kora velike pomorandže
60 ml sok od pomorandže (sveže isceđen)
125 g griza
1 litar mleka
250 g neslanog putera (u ovom receptu mora da bude puter, nemojte ga zameniti margarinom)
Za sirup dovesti vodu, šećer i limunov sok do vrenja. Kad provri kuvati još 10 minuta. Tri minuta pred kraj kuvanja dodati 5-6 krišaka limuna.
Muteći mikserom postepeno dodati šećer u jaja. Dodati koru i sok od pomorandže pa postepeno dodati i griz. Dobro umutiti.
Staviti mleko da provri pa usuti pripremljenu smesu sa grizom mešajući neprestano. Kuvati da se zgusne, mešajući često, kad provri još otprilike 2 minuta.
Istopiti puter.
Pleh bogato premazati puterom. Prvo poređati 3 kore. Svaku presaviti i odozgo bogato premazati puterom. Preko treće kore usuti fil i fino poravnati, a zatim na isti način poređati preko ostatak kora, svaku presaviti na pola pa premazati puterom.
Zagrejati rernu sa ventilatorom na 180 C (ako je bez ventilatora, onda na 200 C).
Iseći na komade željene veličine pa preliti odozgo preostalim puterom. Nožem proći kroz preseke da se puter i tu spusti.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta.
Vruću baklavu preliti sirupom. Opet nožem preći kroz preseke. Sirup koji je između baklava malo i kašikom sipati odozgo.
Držati u frižideru i uvek jesti hladno, ukus je tad baš savršen.
Detalje pipreme pogledajte u videu:
Izvor:Neodoljivi Ukusi