♦ Sastojci ♦

1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
130 ml toplog (ne vrućeg) mleka

220 g margarina za kolače
1 kašika suncokretovog ulja
70 g šećera
3 žumanca
500 g mekog brašna

220 ml mleka
200 g šećera
440 g mlevenog maka

430 ml mleka
65 g šećera
60 g griza

150 g džema ili pekmeza od kajsija

Glazura:
200 g čokolade za kuvanje
5-6 kašika suncokretovog ulja

Pleh veličine 36 x 23 cm nauljiti i pobrašniti. Ako više volite da slojevi kolača budu tanji, pravite u malo većem plehu.
Iseći 3 pek papira u veličini pleha. Na tim papirima će se razvijati testo.
Pomešati kvasac i šećer pa preliti toplim (ne vrućim) mlekom. Promešati i ostaviti sa strane da se kvasac aktivira.
U velikoj činiji umutiti margarin, kašiku ulja i šećer do kremaste teksture. Postepeno dodati žumanca.
Dodati nadošli kvasac i polovinu brašna, promešati pa dodati i ostatak brašna. Zamesiti testo prvo u činiji pa ga malo doraditi i na radnoj površini.
Vratiti testo u činiju pa prekriti činiju i ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta. Testo neće narasti mnogo.
U međuvremenu napraviti fil.
Staviti mleko i šećer da prokuvaju pa umešati mak. Kuvati 1 minut mešajući neprekidno. Skloniti sa ringle.
U drugu šerpu staviti mleko i šećer da prokuvaju pa mešajući dodati griz. Smanjiti temperaturu (ja smanjim na 5 od ukupno 9) pa kuvati par minuta dok se griz ne zgusne. Nemojte ga prekuvati zato što će biti mnogo gust.
Spojiti dve smese i dobro promešati.
Testo premesiti vrlo kratko, podeliti na 3 jednaka dela pa oblikovati svaki u loptu.
Na isečenom pek papiru razviti testo tanko, malo oklagijom malo prstima. Prstima je lakše da se poravnaju i oblikuju ivice. Bitno je da testo svuda bude iste debljine. Razviti tako 3 kore.
Zagrejati rernu (BEZ ventilatora) na 180 C.
Prebaciti prvu koru sa pek papirom u pleh tako da testo bude odozdo. Skloniti pek papir, testo izbockati viljuškom, premazati sa polovinom pekmeza (polovina od ukupne količine koja nam je potrebna za ceo kolač), preko lepo rasporediti polovinu fila tako da fil svuda bude podjednake debljine.
Preko fila ide druga kora, pa sve ponoviti – skloniti pek papir, izbockati testo viljuškom, premazati drugom polovinom pekmeza pa odozgo drugom polovinom fila. Lepo sve rasporediti da bude iste debljine. Odozgo ide treća kora. I nju izbockati.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta dok lepo ne porumeni. Ostaviti da se malo prohladi pa preliti glazurom.
Za glazuru istopiti čokoladu sa malo ulja.
Ostaviti kolač da prenoći pre sečenja.
Nemojte držati kolač u frižideru već na sobnoj temperaturi.

Izvor:
Neodoljivi Ukusi