Jedan od makedonskih starih recepata, osmišljen od naših baka i deka pre čak 300 godina. Poznat je i kao jedan od najbržih i najlakših recepata za pripremu.

POTREBNI SASTOJCI:

  • Ulje za kuvanje (oko 15 kašika)
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike sitno mlevene paprike
  • 3 dl vode
  • 4 jaja
  • So, beli luk, peršun

PRIPREMA:

  1. U prethodno zagrejano ulje dodajte jednu kašiku brašna i propržite.
  2. Dodajte mlevenu suvu papriku, a po želji možete dodati i bukovac. Neprestano mešajte i odmah dodajte vodu kako ne bi zagorelo.
  3. Kada počne da se kuva, dodajte jaja, posolite i ostavite da se lagano krčka. Po želji dodajte beli luk i peršun.
  4. Kada su jaja gotova, jelo je spremno.

SERVIRANJE:
Veoma je važno da brašno i paprika ne izgore. Jelo je ukusnije ako dodate jednu kašiku bukovca koji je blago ljut. „Sviripile“ se najčešće servira uz domaći prepečeni hleb, posebno u jesenjim i zimskim mesecima. Neki ga jedu kao dip, a neki kao preliv. Može se pripremiti i bez jaja, a po želji se može dodati i nana.

Prema drugim izvorima, „Sviripile“ se pravi od suvih paprika, belog luka, ulja, kiseline, malo vode, soli i nane. Moguće su i druge modifikacije ili dodaci.

KAKVA JE PRIČA?
Priču o tradicionalnom makedonskom „Sviripiletu“ prenosi brošura „Bukovska paprika“. Veruje se da je makedonsko i jedinstveno „Sviripile“ dobilo ime davno, kada je jedno dete poželelo nešto, a baka je napravila „nešto“ sa paprikama i učinila ga ljućim. Da dete ne bi plakalo, baka je počela da mu govori: „Sviri, pile, sviri, pile!“ Tako je ostalo u narodu.

U selu Bukovo „Sviripile“ je poznato kao „solilo“, a u okolini Bitolja, sa dodatkom maslina, naziva se „Makarina“.