Losos i tuna dvije su morske ribe koje se možda najviše konzumiraju na svijetu, ali i u Makedoniji. U jednom od prethodnih članaka detaljnije smo razgovarali o nutritivnom sastavu i zdravstvenim prednostima jedenja tune , a danas nešto više o slasnom lososu.

Izraz losos koristi se za većinu riba koje dolaze iz šire porodice, zvane Salmonidae (više od 76 pastrmki). Ova porodica potječe iz Tihog okeana, tj. Uglavnom losos živi u dijelu Sjeverne Amerike. Danas se uzgajaju i love na raznim drugim mjestima širom svijeta.

Da bi hranu nazvali cjelovitom i zdravom, ona mora ispunjavati dva osnovna kriterija – biti hranjiva ili hranjiva i imati dobre karakteristike okusa.
Losos nesumnjivo ispunjava ove uslove više nego dovoljno. Možda je skuplja riba, ali je posebno hranjiva i visoko kalorična – zasićuje se vrlo lako, pa je ne treba jesti tako često. Jednom ili dva puta sedmično je optimalno.

Prehrambeni profil lososa
Iako postoje male razlike u prehrani između različitih vrsta lososa i ovisno o različitim načinima njihove obrade (pripreme), ipak je svaka vrsta posebno hranjiva. Otprilike 85 g kuhanog lososa ( neprženog ) sadrži oko 150 kalorija, većinom proteina (~ 22 g), ali i masti (~ 7 g). Losos nema sadržaj ugljenih hidrata.

Što se tiče sastava mikroelemenata, losos je bogat elementima koji često nedostaju modernoj prehrani. Prije svega mislimo na selen (57% dnevnih potreba), zatim na vitamin B6 (40% DP), vitamin B12 (gotovo 50% DP u manje od 100 g ribe), vitamin B3 (45% DP), vitamin D (preko 100% DP sa jednom porcijom), ali i omega 3 masne kiseline ( preko 100% DP) .

Pored toga, losos sadrži solidne količine ostalih vitamina B , zatim fosfor, kalijum , bakar, magnezijum , gvožđe , cink , ali i manje količine vitamina A i kalcijuma .

• Bolje zdravlje mozga – vitamini B-kompleksa – ključni za proizvodnju i “popravak” molekula DNK, eritrocita, a takođe smanjuju upalu itd. Pored toga, brojna istraživanja povezuju riblje ulje (bogato omega 3 masnim kiselinama) sa smanjenom anksioznošću, gubitkom pamćenja i rizikom od različitih oblika demencije .

• Dobra hrana u procesu mršavljenja – proteini, sita hrana, bogata omega 3 masnim kiselinama ( istraživanje ih je povezalo s uspješnijim mršavljenjem).

• Odlična hrana za štitnjaču – zbog selena. Problemi s ovom žlijezdom su prilično česti, posebno kod žena.

• Bolje zdravlje kože – zbog snažnog antioksidansa astaksantina, ali i omega 3 masnih kiselina.

• Potencijalni antikancerogeni efekat – ogroman broj studija povezao je omega 3 masne kiseline ne samo sa prevencijom malignih bolesti , već i sa smanjenim rastom i razvojem tumorskih ćelija.

Moguće opasnosti od prekomjerne konzumacije
Losos koji se može naći na tržnicama uglavnom se uzgaja, a ne lovi. Stoga je zbog loše prehrane koju često uzgaja losos moguće da meso ima lošiju kvalitetu – narušenu kvalitetu omega 3 masnih kiselina, ali i potencijalno toksični sadržaj – živu, dioksine, pesticide, antibiotike , poliklorirane bifenile itd.
Stoga je dobro ne pretjerivati ​​s lososom ili jesti ne više od 5-10 puta mjesečno.