1 šolja riže (šolja od 200 ml)
3 čaše vode
100 ml bijelog vina
1 luk
2 čena belog luka
300 g pilećih prsa
1 kocka pileće supe
350 g svježih gljiva
200ml pavlake za kuvanje
200 g žutog sira
Peršin, origano, sol i papar

Luk sitno nasjeckajte i kuhajte na pari. Dodajte narezano meso. Nakon što se meso poprži, dodajte bijelo vino.

Isparit će za 2-3 minute, a zatim dodajte malo ulja i opranu rižu. Dodajte sol, biber i začine po ukusu. Kad se sve isprži, postepeno dodajte vodu – šolju po šolju, u kojoj ste rastvorili kocku supe. Prokuhajte oko 15 minuta.

U međuvremenu otopite puter u drugoj tavi, dodajte češnje belog luka i gljive. Pržite ih dok ne uhvate koricu. Na kraju dodajte peršin. Gljive više volim da pržim odvojeno i stavljam ih na pirinač pre služenja. Makni se s vatre.

Kad voda od pirinča proključa, dodajte kiselu pavlaku i sir. Prokuhajte 5-10 minuta i maknite s vatre.

Ovako pripremljen rižoto poslužite u tanjiru, na vrh dodajte popržene pečurke, po potrebi još žutog sira, povucite viljuškom i uživajte u svakom zalogaju.